Cand este cazul sa vezi un medic?
Pentru barbati, durerea testiculara sau durerea de scrot poate constitui un motiv de anxietate si ingrijorare.
"Durerea testiculara este asa de comuna incat, cel mai probabil, fiecare barbat a experimentat-o la un anumit moment in viata sa", spune Dr.Jamin Brahmbhatt, specialist in urologie la The PUR Clinic.
De fiecare data cand simti durerea in acea parte a corpului, cu siguranta ca te gandesti imediat la cancer testicular. Ironia este ca, majoritatea tipurilor de cancer testicular nu se manifesta prin nici un fel de durere. Si daca te gandesti la boli cu transmitere sexuala, te linistim din nou: daca suferi de o asemenea boala, este mult mai probabil sa experimentezi arsuri in momentul urinarii decat durere la nivelul testiculelor.
Daca te preocupa durerile testiculare, iata cateva cauze:
1) Torsiune testiculara
Torsiunea testiculara apare de obicei dupa somn si consta in rasucirea testiculului in jurul axului vascular propriu. Nu are alta cauza decat ghinionul pur si simplu: corpul tau se misca intr-o anumita directie si testiculele tale nu.
Din cauza faptului ca sunt asa de multe terminatii nervoase localizate la nivelul testiculelor, o torsiune testiculara este mult mai dureroasa decat una de umar, de exemplu.
2) Pietre la rinichi, constipatie , diaree sau probleme gastro-intestinale
Terminatiile nervoase localizate la nivelul testiculelor provin din multe surse ale abdomenului: stomac, rinichi si tract intestinal.
Constipatia, pietrele la rinichi, hernia duc la inflamarea nervilor si vei experimenta o "durere translocata" ceea ce inseamna ca problema ta de sanatate nu este legata de testicule ci pur si simplu acesta este locul unde se manifesta durerea.
3) Vasectomia
Este o forma contraceptiva chirurgicala. Procedura consta in inchiderea canalului prin care spermatozoizii ajung de la testicule la uretra.
Sunt cazuri foarte rare cand in urma unei asemenea proceduri chirurgicale pot aparea dureri de testicule, dar se poate intampla.
4) Hidrocelul
Testiculul este invelit de o membrana numita vaginala testiculara care in mod normal secreta o cantitate mica de lichid care favorizeaza miscarile testiculului in scrot.
Hidrocelul consta in cresterea in volum a acestui lichid. Cantitatea de lichid acumulata destinde pielea de deasupra si este raspunzatoare de jena locala, deformarea regiunii respective sau dureri.
In acest caz, problema poate fi rezolvata fie printr-un drenaj al fluidului fie prin interventie chirurgicala.
5) Varicocelul
Reprezinta o dilatare a venelor cordonului spermatic din cauza tulburarilor functionale in drenajul sangelui venoz de la nivelul testiculului. Apare in 98% din cazuri la testiculul stang.
Cum se manifesta:
-
Poate aparea senzatia de jena pana la durere continua;
-
Senzatie de greutate in scrot;
-
Durerea se poate intensifica dupa contact sexual;
-
Pot aparea pe parcurs tulburari sexuale (disfunctie erectila, ejaculare precoce) si psiho-nevrotice.
Varicocelul este de 2 feluri:
Primitiv (idiopatic, esential) - pe partea stanga. (95-98%); fara o cauza stabilita; apare dupa varsta pubertatii (13 - 30 de ani).
Cauze:
-
vena spermatica stanga este cu 10 cm mai lunga decat cea dreapta;
-
lipsa valvulelor in vena spermatica stanga;
-
unghiul de varsare a venei spermatice stanga in vena renala stanga este drept (90 de grade), predispune la staza venoasa;
-
colonul comprima vena spermatica;
-
traiectul spiralat arterei spermatice stangi, in jurul venei.
Secundar - ca urmare a unei afectiuni care poate sa produca un obstacol in curgerea sangelui din venele spermatice (ex. tumora renala dreapta); poate aparea pe ambele parti, dupa varsta de 35-40 de ani.
Cand este cazul sa vezi un medic?
In cazul durerilor de scurta durata, cum ar fi cele cauzate de torsiune testiculara, nu este necesar sa vezi un medic intrucat durerea dispare de la sine dupa cateva minute.
Daca te confrunti cu dureri intense, care dureaza mai mult de 15 minute sau care se repeta periodic este cel mai indicat sa mergi la un consult medical.
De cele mai multe ori, o afectiune depistata la timp este usor de vindecat. Afectiunile netratate insa, pot duce la pierderea unui testicul sau la infertilitate. De asemenea, durerea testiculara poate fi un semnal de alarma pentru alte afectiuni cu care se confrunta organismul tau (pietre la rinichi, apendicita, infectii ale tractului urinar etc).
Ai deja un cont?
Te poti autentifica si cu
Nu ai un cont inca?